HEP uplatio 2,5 miliona KM op[tinama Tomislavgrad i Livno

Bez autora
Oct 07 2010

Javno preduzeće "Hrvatska Elektroprivreda" (HEP) uplatilo je 2,5 miliona maraka opštinama Tomislavgrad i Livno na ime naknade za korištenje hidropotencijala Buškog jezera koja po zakonu pripada ovim opštinama, potvrđeno je iz opštinskih uprava. Od ukupnog iznosa naknade, opštini Tomislavgrad uplaćeno je 1,5 miliona, a opštini Livno milion maraka. Naknada se odnosi na period od godinu dana, od septembra prošle do septembra ove godine. Izmjenama i dopunama Zakona o hidroakumulacijama FBiH, koje je federalni Parlament usvojio 2. septembra 2009. godine prema inicijativi zastupnika iz Livna Ante Čolaka i Mate Franjičevića, naknada za korištenje vodnog potencijala Buškog jezera znatno je veća od naknade koju su opštine Tomislavgrad i Livno primale u posljednjih 15 godina...

HEP uplatio 2,5 miliona KM op[tinama Tomislavgrad i LivnoJavno preduzeće "Hrvatska Elektroprivreda" (HEP) uplatilo je 2,5 miliona maraka opštinama Tomislavgrad i Livno na ime naknade za korištenje hidropotencijala Buškog jezera koja po zakonu pripada ovim opštinama, potvrđeno je iz opštinskih uprava.

Od ukupnog iznosa naknade, opštini Tomislavgrad uplaćeno je 1,5 miliona, a opštini Livno milion maraka. Naknada se odnosi na period od godinu dana, od septembra prošle do septembra ove godine.

Izmjenama i dopunama Zakona o hidroakumulacijama FBiH, koje je federalni Parlament usvojio 2. septembra 2009. godine prema inicijativi zastupnika iz Livna Ante Čolaka i Mate Franjičevića, naknada za korištenje vodnog potencijala Buškog jezera znatno je veća od naknade koju su opštine Tomislavgrad i Livno primale u posljednjih 15 godina.

Ta naknada do kraja jula prošle godine iznosila je 0,005 maraka po kilovat-času proizvedene električne energije ili ukupno oko dva miliona maraka godišnje, od čega je opštini Tomislavgrad pripadalo dvije, a opštini Livno jedna trećina, prema površini potopljenog zemljišta na području jedne, odnosno druge opštine.

Opštinsko vijeće Livna 31. marta odbilo je prijedlog HEP-a da se ukupna naknada za Buško jezero između opština Tomislavgrad i Livno dijeli u omjeru 58,705:41,295 odsto, nego je usvojen zaključak da raspodjela naknade bude u omjeru 50:50 odsto, što opština Tomislavgrad nije prihvatila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik